Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Τα δίκαια μπλόκα των αγροτών αργά ή γρήγορα θα λήξουν και οι υπόλοιπες “θιγόμενες” κοινωνικές ομάδες θα επανέλθουν στο δρόμο της ανάπτυξης που οι αγρότες τους στέρησαν… Θα μείνει όμως ένα μπλόκο που δε φαίνεται να ανοίγει. Είναι το μπλόκο που βάζουν στο μέλλον του αγρότη τα διαχρονικά λάθη των κυβερνήσεων και οι προτεραιότητες που θέτουν. Αυτοί που ανέβαιναν στα τρακτέρ τώρα ανέβηκαν στις καρέκλες και έκαναν τις επιλογές τους δίνοντας 28 δις στις τράπεζες. Δυστυχώς με διχόνοια και τακτικισμούς δε λύνετε το πρόβλημα των αγροτών.



26 σχόλια:

Maria Tzirita είπε...

Συμφωνώ απόλυτα Barel και το σκίτσο σου απίθανο! Μα πού τα σκέφτεσαι, απορώ...
Καλό απόγευμα!

ikor είπε...

Barel, μ' αυτά τα μπλόκα κανείς δεν ασχολείται! Για άλλη μια φορά, μπράβο για το σκίτσο!

Meropi είπε...

Barel μου,
κι εγώ πιστεύω ότι τα περισσότερα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια, πλην όμως πιστεύω ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα πολυήμερου αποκλεισμού των δρόμων. Και το ότι η Κυβέρνηση έδωσε 28 δις στις Τράπεζες και πάλι δεν δικαιολογεί τον αποκλεισμό. Εξάλλου τα 28 δις δεν τα έδωσε χαριστικά. Δάνειο είναι για να επιδοτήσουν τους επαγγελματίες. Για να μη παρεξηγηθώ, δεν είμαι υπέρ της Κυβέρνησης. Άσε που θεωρώ ότι πλήρωσε εν μέρει τα καραγκιοζιλίκια του Χατζηγάκη, όταν βρισκόταν στην αντιπόλευση. Τότε (νομίζω το 2001) που σκαρφάλωνε στα τρακτέρ στα μπλοκ της Λάρισας!!!

roadartist είπε...

Poly wraio Barel :)!!

barel είπε...

Μαρία στα σκίτσα τα πάω καλά αν μου πεις όμως να γράψω τις ίδιες σκέψεις σε ένα χαρτί θα τα θαλασσώσω. Εκεί είσαι εσύ δυνατή και μάλιστα πολύ.

barel είπε...

@ikor
Αυτά είναι τα διαχρονικά μπλόκα που μας κάνουν τη ζωή δύσκολη ως πολίτες.Αλλά για αυτά δεν θα φωνάξει ποτέ κανένας ΕΒΕΑ.

barel είπε...

@Meropi
Για αυτό και εγώ μίλησα για τα διαχρονικά λάθη να μη πω εγκλήματα. Όλες οι κυβερνήσεις φταίνε με βρίσκεις σύμφωνω. Όσο για τις τράπεζες τα έχουμε ξαναπεί.

barel είπε...

Ευχαριστώ roadartist, σε χάσαμε.

Dorothy είπε...

Λατρεύω το καπελάκι! Θα το ξαναπώ, κάνεις άψογο styling! Καλό βράδυ :)

barel είπε...

@Dorothy
Το καπελάκι το χρησιμοποιώ συχνά γενικά για το κεφάλαιο αλλά επειδή είναι και μεγάλο χωράει να γράφω και πράγματα.Τα λέμε καλό βράδυ.

VAD είπε...

Πού να περάσεις ρε πτωχέ αγρότη,σ'αφήνει ο τραπεζοφαταούλας;

barel είπε...

Όλα είναι θέμα επιλογών φίλε μου VaD και για την αγροτική πολιτική, για την παιδεία,για το περιβάλλον για όλα.

ΞΗΜΕΡΑΚΗΣ ΦΑΝΗΣ είπε...

Κάνανε μπλόκο στις καρδιές
και στη συνείδηση μας
μαυρίζουν καθημερινά
φίλε μου την ψυχή μας.

barel είπε...

Το μπλόκο των κυβερνόντων Φάνη δε σπάει με τίποτα.

dyosmaraki είπε...

"με διχόνοια και τακτικισμούς δεν λύνεται το πρόβλημα των αγροτών"

Θα συμφωνήσω πως το αληθινό μπλόκο είναι εκείνο που παίρνει αποφάσεις δίχως μελέτη, δίχως στρατηγική και δίχως μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για το αγροτικό ζήτημα.Υπέροχο το σκίτσο σου!!!

barel είπε...

@dyosmaraki
Το αστείο είναι ότι προσπαθούν όλοι να εμφανιστούν "σφιχτοί" στις παροχές για να μην μας τιμωρήσει η Ε.Ε. Ίδια μέτρα διαφορετικά σταθμά όσον αφορά τις τράπεζες. Εκεί δεν υπάρχει σύμφωνο σταθερότητας, εκεί υπάρχει κρίσης, εκεί δεν πρόκειται για ιδιωτες...

dyosmaraki είπε...

Σχετικά με τις Τράπεζες εκτιμώ πως "ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός". Αυτά που γράφονται και ακούγονται από τα ΜΜΕ για τις τράπεζες δεν ευσταθούν απαραίτητα.

-Οι Τράπεζες εξαναγκάζονται να συμμετάσχουν στο μέτρο με τα 29 δις. Δεν ήταν δική τους επιλογή.

-Αυτός που θα ωφεληθεί από τα 28 δις δεν είναι οι τράπεζες λόγω σωρείας δεσμεύσεων που τους επιβάλλονται σε περίπτωση που υπαχθούν στο πακέτο. Η κυβέρνηση από την πλευρά της σίγουρα ωφελείται αφού θα γεμίσει άρον άρον τα άδεια της ταμεία από τις υπέρογκες (για την αγορά) προμήθειες που επιβάλλει προκειμένου να παράσχει την κρατική εγγύηση. Αυτές οι προμήθειες υποθέτω πως θα μετακυλιστούν στον τελικό καταναλωτή και οι πολίτες (όταν γίνει αυτό) θα τα βάλουν πάλι με τις Τράπεζες....Οσα από τα 28 δις χρησιμοποιηθούν η χώρα μας θα αναγκαστεί να τα δανειστεί (με πολύ υψηλά επιτόκια) και έτσι θα χρεωθούν οι επόμενες γενιές.... Ακόμη και να λυθούν βραχυπρόθεσμα κάποια προβλήματα ρευστότητας κανείς δεν σκέφτεται τι μέλλει γενέσθαι αύριο
(ποιοί θα ξεχρεώσουν αυτά τα κονδύλια??? πόσους τόκους θα κληθούμε να καταβάλλουμε ως χώρα??? Μέχρι πότε θα πρέπει να εξοφληθεί αυτό το υπέρογκο ποσό????). Κάπως έτσι λειτουργούν και οι λήψεις των αποφάσεων για τα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες.

-Αλήθεια η Κυβέρνηση εγγυήθηκε τις καταθέσεις μέχρι του ποσού των 200000 Ευρώ ανά Τράπεζα. Πήγε κανείς να ζητήσει τη σχετική εγκύκλιο ????? Η παλαιότερη εγκύκλιος ανέφερε την εγγύση καταθέσεων μέχρι του ποσού των 20,000 Ευρώ. Μαθαίνω πως καμία Τράπεζα δεν έχει λάβει εγκύκλιο που να αυξάνει το ποσό της εγγύησης παρά τα όσα εξαγγέλθηκαν.

-Οσες Τράπεζες τόλμησαν να σηκώσουν το κεφάλι τους επιβάλλεται ένα είδος "τιμωρίας" (δική μου υπόθεση) αφού υποβαμίστηκε η πιστοληπτική τους ικανότητα από κάποιους φορείς.

Τι υποθέτω???? Πως σε λίγο καιρό θα δούμε την απώλεια θέσεων εκείνων που δεν φταίνε, των τραπεζικών υπαλλήλων ως απόρροια αυτών των πιέσεων (δημοσιεύματα μιλούν για πιθανή απώλεια 3600 θέσεων!!!).

Εύχομαι να διαψευστώ...

Το μόνο βέβαιο είναι πως η διαμάχη ανάμεσα σε διάφορες επαγγελματικές ομάδες δεν βοηθά και θα πρέπει να αποφεύγεται.

barel είπε...

@dyosmaraki
Φαύλος κύκλος με το κόστος να μετακυλίετε πάντα στους εργαζόμενους.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Σωτήρη μου η γελοιογραφία είναι συνδυασμός τέχνης, ευφυίας και συνθετικής σκέψης, κάτι σαν ποιητής της εικόνας. Το συναντούμε όχι μόνο εδώ αλλά και σ' άλλες γελοιογραφίες σου. Τώρα για το ένα θέμα: Οι αγρότες, ως πολίτη με έχουν αγανακτήσει διαχρονικά. Γιατί; Γιατί η συμπεριφορά τους είναι τέτοια που να δείχνει ότι όλοι τούς τα χρωστάνε: Δεν φτάνουν οι ποταμοί επιδοτήσεων από το 1981, που δίνονταν για εκσυγχρονισμό τους, ώστε κάποτε να γίνουν ισχυροί αγροτικοί επιχειρηματίες, δεν φτάνουν οι κομπίνες με τις κυβερνήσεις για ψεύτικες αποζημιώσεις, που πληρώνει ο Γάλλος ο Γερμανός ο Ολλανδός φορολογούμενος, δεν φτάνει που σίγουρα βγαίνουν πάντα κερδισμένοι, αφού βρέξει, χιονίσει,παγετώσει, χαλαζώσει, θα πάρουν άποζημίωση. Ξέρετε εσείς μία επαγγελματική τάξη που να μην έχει κανένα ρίσκο ; Ποιος ας πούμε θα αποζημιώσει (και γιατί άλλωστε) ένα μικροεπαγγελματία που ακούμπησε τις οικονομίες του σ' ένα μαγαζί, δεν πήγε καλά και έκλεισε; Γιατί πρέπει να αγοραστούν ή να αποζημιωθούν τα αγροτικά αποθέματα που δεν πουλήθηκαν; Γιατί θα πρέπει να αποζημιωθούν επειδή το λάδι έπεσε 2 ευρώ λόγω υπερπαραγωγής; Αφού είχε μεγαλύτερη παραγωγή από πέρυσι να πουληθεί φτηνότερα και να πάρουν τα ίδια χρήματα. Δεν πρέπει να έχουν κι αυτοί ένα ρίσκο; Όλα στη σιγουράντζα σε βάρος των άλλων; Τον πολίτη που κάθε μήνα βρίσκει τα τρόφιμα ακριβότερα ποιος τον προστατεύει;; Παραβιάζουν το νόμο, (παρακώλυση συγκοινωνιών) κάνοντας όμηρό τους την Ελλάδα και χτυπώντας βάναυσα τα
συμφέροντα των άλλων τάξεων που δεν φταίνε σε τίποτα. Αν θέλουν να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους, να πάνε μπροστά στη βουλή να κάνουν απεργία πείνας, να χάσουν και κανένα κιλό που είναι όλοι τους υπέρβαροι (από τη στέρηση...) κι όχι να ψήνουν και να τρώνε κοψίδια και τσιπουρα στις εθνικές οδούς και να κόβουν την Ελλάδα στα δύο.
Κι ακόμα: Ενώ υποτίθεται πως έχουν δικό τους ταμείο. κοιτάξτε την εκκαθάριση της φορολογικής σας δήλωσης και θα δείτε πως σα κάνουν παρακράτηση υπέρ ΟΓΑ. Λίγα, αλλά γιατί; Πλήρωσε κάποιος αγρότης εισφορά για κάποια άλλη συντεχνία;; Γι αυτό σας λέω: ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ!!!! Ασφαλώς δεν μιλώ για τους μικρομεσαίους αγρότες αλλά γι αυτούς που κλείνουν τις εθνικές οδούς. Όσο για τα 28 δις θα κάνουν το κύκλο τους μετά το δανεισμό και τη ροή τους προς τους επαγγελματίες και τους αγρότες!!!! θα επιστρέψουν στη πηγή τους. Συγγνώμην για τη φλυαρία, αλλά άναψες φωτιές Σωτήρη μου. Βάλε και το απωθημένο, σας ζάλισα...

barel είπε...

Φαίδων δεν έχω πολλά να διαφωνήσω σε αυτά που λές . Όντως το μεγαλύτερο μέρος τον μεγαλοαγροτών που έκλεισαν τους δρόμους δεν είναι κάτι άλλο απο μεγαλοκτίμωνες του κάμπου που έχουν στη δουλεψή τους οικονομικούς μετανάστες τους οποίους και επιβλέπουν. Αυτούς τους κατατάσσω με τους διαχρονικούς κυβερνόντες. Έγιναν και αυτοί κομμάτι της πολιτεία που έχουμε σήμερα. Όπως όμως τόνισες και εσύ υπάρχει και η μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσέων αγροτών της Κρήτης, της Μεσσηνίας, του Προμαχώνα και όλης της Ελληνικής υπαίθρου. Εργάτες της γής που τους παρέσυραν και αυτούς στη σημερινή κατάσταση των επιδοτήσεων. Αποτέλεσμα σήμερα οι νέοι αγρότες να μην έχουν μέλλον, μέλλον που σε μεγάλο επίπεδο αυτοί οι ίδιοι υπονόμευσαν. Είχα τη τύχη στο στρατιωτικό μου να γνωρίσω πολλά νέα παιδιά αγρότες και μου μίλησαν για το αδιέξοδο. Το αδιέξοδο με τους "πουλημένους" συναιτερισμούς, με τους ημύτερους των επιδοτήσεων και τους τοπικούς βασιλειάδες-νομάρχες να τους ορίζουν το δίχως αύριο. Σήμερα το επάγγελμα του αγρότη είναι επιστήμη στην υπόλοιποι Ευρώπη, με διαρκή ενημέρωση μέσω επιστημονικών συνεδρίων και διαδίκτυο αλλά και σύγχρονες αγροτουριστικές υποδομές όπου αυτό είναι δυνατό. Που είναι η κατάρτιση του αγρότη σήμερα στην Ελλάδα. Μόνο επιδοτήσεις (οι οποίες τελειώνουν και το 2013)και κλείσιμο δρόμων πάντα πριν τις εκλογές. Κατάντια για το καταξοχήν επάγγελμα του Έλληνα. Φταίνε και αυτοί Φαίδων αλλά δε θα πάψω ποτέ τη μεγάλοι ευθύνη να τη ρίχνω στους κυβερνόντες αυτής της χώρας ανεξαρτήτου χρώματος.

Ιορδανίδου Όλγα είπε...

Βρε θα περάσει...θα δεις!Ευφυέστατο το σκίτσο.Καλό μήνα

barel είπε...

Καλημέρα carpediem με τόση αστυνομία που να περάσει...αστυνομικό κράτος.

KΑΡΜΕΝ είπε...

Για άλλη μια φορά, απίθανο το σκίτσο σου.
Όσο για την κυβέρνηση, πλησιάζει το τέλος της.

barel είπε...

@agapi
Αφού μας τελειώσει πρώτα όλους μας...

Λακων είπε...

Πολύ καλό το σκίτσο. Το πρόβλημα είναι πως δεν βλέπω όραμα. Λύσεις προσωρινές μόνο.
Από την άλλη οι τράπεζες. Χρηματοδοτούνται τα ιδρύματα στα οποία είναι υπερχρεωμένοι όλοι οι Έλληνες (και όχι μόνο) για να χρεωθούν και άλλο;
Θα δανειοδοτήσουν με τη σειρά τους οι τράπεζες τις επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν αγαθά και υπηρεσίες.
Τα αγαθά αυτά ποιος όμως θα τα αποκτήσει; Οι ήδη υπερχρεωμένοι Έλληνες; Οι απολυμένοι; Οι άνεργοι;
Κάποιος ενδεχομένως να μου απαντήσει πως ομιλώ μικροοικονομικά και τα θέματα αυτά είναι μακροοικονομικά ζητήματα και μπλα, μπλα.

barel είπε...

Λάκων οι απλές μας σκέψεις ξεπερνούν και τα μικρο και τα μακροοικονομικά. δε φθάνει που μας πήραν οι τράπεζες τα λεφτά τις δανείζουμε για να μας τα ξαναπάρουν.